zondag 1 december 2013

Kaart Zuid-Afrika en Pretoria, Kaapstad, Bloemfontein - Vakantie Afrika met wildparken

Kaart Zuid-Afrika, steden, provincies: VN
Zuid-Afrika heet officieel de Republiek Zuid-Afrika. Het land ligt in het uiterste zuiden van Afrika en telt 49.052.489 inwoners (2009).

Het land kent drie hoofdsteden. Dit zijn Pretoria voor de bestuurlijke macht, Kaapstad, voor de wetgevende macht en Bloemfontein voor de rechterlijke macht.

Zuid-Afrika grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland. De onafhankelijke staat Lesotho wordt in zijn geheel door Zuid-Afrika omsloten.

Het land ligt in het westen aan het zuidelijke deel van de Atlantische Oceaan en in het oosten aan de Indische Oceaan.

De Portugees Bartolomeu Dias verkende in 1488 als eerste Europeaan de kust rond Kaap de Goede Hoop.

Provincies
Zuid-Afrika telt 9 provincies. Dit zijn West-Kaap, Noord-Kaap, Oost-Kaap, KwaZoeloe-Natal, Vrijstaat, Noordwest, Gauteng, Mpumalanga, Limpopo.

Weer en klimaat
Zuid-Afrika kent voor het grootste deel een gematigd, halfwoestijn en subtropisch klimaat langs de kust. Januari is de warmste maand en juli de koudste.

Doordat het land op een plateau van 1.000 tot 2.000 meter hoogte ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in het noorden en het zuiden.

Toerisme en dierenwereld
Populair voor een vakantie in Zuid-Afrika zijn een safari in de wildparken met onder meer olifanten, leeuwen, buffels, luipaarden, neushoorns.

In Zuid-Afrika liggen veel wildparken. Bekende wildparken zijn het Krugerpark, het Agulhaspark, het Augrabiespark, het Karoopark, het Rietvlei Nature Reserve, et Natuurreservaat Mpofu.

Ook de steden zijn bij toeristen in trek als vakantiebestemming.

Steden Zuid-Afrika
Naast de drie hoofdsteden Pretoria, Kaapstad en Bloemfontein zijn een aantal andere belangrijke steden Bisho, Durban, East-London.

Johannesburg, Kimberley, Mafikeng, Messina, Nelspruit, Pietermaritzburg, Pietersburg, Polokwame, Port Elizabeth, Soweto, Ulundi, Upington.

Een aantal belangrijke havens in Zuid-Afrika zijn Durban, Port Elizabeth, Kaapstad, Oost-Londen, Richardsbaai, Saldanha.

Internationale luchthavens in Zuid-Afrika zijn onder meer OR Tambo bij Johannesburg, Cape Town (Kaapstad) en King Shaka bij Durban.

Kaart Zuid-Afrika, steden: CIA

Kaart Zuid-Afrika provincies

Kaart Zuid-Afrika: CIA

Kaart Zuid-Afrika transport

Kaart Zuid-Afrika, transport, wegen, spoorwegen: CIA

Kaart Zuid-Afrika
Zuid-Afrika grenst aan Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland. Het land omringt Lesotho. Zuid-Afrika ligt in het oosten aan de Indische Oceaan en in het westen aan de Atlantische Oceaan.

Kaart Zuid-Afrika, steden, wegen, rivieren, reliëf, topografie: CIA