dinsdag 4 september 2012

Kaart Botswana en Gaborone - zuidelijk Afrika

Kaart Botswana: CIA
Botswana heet officieel de Republiek Botswana. Het land in het zuidelijk deel van Afrika telt 1.990.876 inwoners (2009). De hoofdstad is Gaborone.

Het land grenst in het noorden aan Angola en Zambia, in het noordoosten aan Zimbabwe, in het zuiden aan Zuid-Afrika en in het westen aan Namibië.

De naam voor het land was tijdens het Britse protectoraat Bechuanaland. Na de onafhankelijkheid in 1966 nam het de naam Botswana aan. De Nationale feestdag is Onafhankelijkheidsdag op 30 september.

Het land wordt voor een groot deel bedekt met savannen met struikvegetaties en verspreide bomen, meest Acacia-soorten. Naar het zuiden toe gaat dit over in halfwoestijn, of soms zelfs echte woestijn in het Kalaharigebied.

Door het noordwesten stroomt de rivier Okavango, waar zich een reusachtig moerasland heeft ontwikkeld.

Weer en klimaat
Het klimaat in Botswana is subtropisch van aard, maar perioden van grote droogte komen dikwijls voor.

Vakantie
Botswana is bij toeristen onder meer in trek vanwege de mogelijkheden om safari’s te maken in de wildparken.

In de wildparken leven onder meer leeuwen, olifanten, zebra's, hyena's, verschillende soorten gazellen, stokstaartjes en bavianen.

Kalahari-woestijn
De Kalahari-woestijn strekt zich uit over het zuiden en het westen van Botswana. De Kalahari is een gevarieerd gebied dat naast zandwoestijn ook grote stukken grassige steppe en savanne kent.

De Kalahari beslaat het grootste deel van Botswana, het oosten van Namibië en delen van Zimbabwe, Zuid-Afrika en Angola.

Steden Botswana
Naast de hoofdstad Gaborone zijn een aantal andere steden in Botswana: Francistown, Lobatse, Selebi-Phikwe, Jwaneng, Sowa, Maun, Mochudi, Serowe, Ramotswa, Palapye, Jwaneng, Mahalapye.

Kaart Botswana: CIA

Kaart Botswana
Botswana grenst aan Angola, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika en Namibië. De hoofdstad van het land is Gaborone.

Kaart Botswana, topografie, steden, wegen: CIA