woensdag 5 september 2012

Kaart Swaziland, Mbabane en Lobamba

Kaart Swaziland: CIA
Swaziland heet officieel het Koninkrijk Swaziland. Het is een land in het zuidelijk deel van Afrika en telt1.123.913 inwoners (2009).

Het land telt twee hoofdsteden, Lobamba is de koninklijke en wettelijke hoofdstad en Mbabane is de bestuurlijke hoofdstad.

Swaziland wordt in het noorden, westen en zuiden omgeven door Zuid-Afrika en grenst in het oosten aan Mozambique.

Landschapszones
Swaziland bestaat uit vier landschapszones die ongeveer in noord-zuidrichting verlopen. Deze zones worden gewoonlijk met hun Engelse namen aangeduid.

Van west naar oost loopt de High Veld, met uitlopers van de Drakensberge. Middle Veld kent een glooiend landschap. Low Veld bestaat uit laagland en de Lubombo Range is een golvend plateau dat vanuit Low Veld steil oprijst.

Tal van kleine rivieren stromen vanuit het bergland in het westen om zich te verenigen in het Low Veld tot enkele grotere rivieren, zoals de Usutu, Komati, Mbuluzi en de Ngwavuma. Uiteindelijk monden ze uit in de Indische Oceaan.

Klimaat en vakantie
Swaziland kent een subtropisch klimaat. De temperaturen zijn overwegend warm tot mild.

In High Veld valt gemiddeld 1400 mm neerslag per jaar en in Middle Veld 900 mm. Het savanneachtige Low Veld is met 600 mm neerslag per jaar droog. Low Veld kent ook hoge temperatuurgemiddelden.

De meeste neerslag valt in de zomer, van oktober tot maart.

In het Lubombo-gebergte heerst een droog subtropisch klimaat met wat koelere temperaturen dan in Low Veld.

Vliegveld
De nationale luchtvaartmaatschappij van het land is de Royal Swazi National Airways Corporation. Deze vliegt op de buurlanden. De belangrijkste luchthaven is Matsapha.

Steden Swaziland
Naast de hoofdsteden Lobamba en Mbabane zijn een aantal steden in Swaziland: Manzini, Big Bend, Malkerns, Nhlangano, Mhlume, Hluti, Simunye, Siteki, Pigg's Peak, Ngomane, Vuvulane, Mpaka.

Kwaluseni, Bhunya, Mhlambanyatsi, Mondi, Tabankulu, Hlatikulu, Bulembu, Kubuta, Tjaneni, Sidvokodvo, Lavumisa, Ngwenya, Nsoko, Mankayane.

Kaart Swaziland: CIA

Kaart Swaziland
Swaziland grenst aan de landen Zuid-Afrika en Mozambique. De hoofdsteden van het land in zuidelijk Afrika zijn Mbabane en Lobamba.

Kaart Swaziland topografie, steden, wegen: CIA